RCC

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) je sveobuhvatni, regionalni i vodeći okvir za saradnju. Ovaj okvir angažuje sudionike RCC-a iz jugoistočne Europe, članove međunarodne zajednice i donatore, s ciljem promicanja i unapređenja europske i euroatlantske integracije regije.

U okviru općih političkih smjernica utvrđenih Procesom saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), RCC radi na razvoju i održavanju političke klime dijaloga, pomirenja, tolerancije i otvorenosti prema saradnji, s ciljem omogućavanja provedbe regionalnih programa, koji su usmjereni na ekonomski i socijalni razvoj u korist ljudi u regiji. Našu regiju vidimo kao prosperitetno mjesto dijaloga, slobode i mobilnosti, bogato kulturnom baštinom, gdje se svaka osoba osjeća sigurno i zaštićeno vladavinom zakona.

U junu 2016. RCC je osnovao mrežu Udruženja medijatora jugoistočne Europe (SEE AM), kao platformu za učenje iz iskustava udruga medijatora u državama članicama EU, te za razmjenu ideja i prijedloga mogućih zajedničkih inicijativa za podizanje svijesti javnosti. Regionalna saradnja SEE AM vrijedan je primjer saradnje vlada i CSO-a. Regionalna obuka o vještinama medijacije za sudije i tužitelje organizuje se putem Mreže institucija za pravosudni trening RCC SEE. Medijacija je važan alat za poboljšanje učinkovitosti pravosuđa i smanjenje zaostalih predmeta, a obje će mreže usko surađivati.